Европа с нови методи за плащане на пътни такси

Европа с нови методи за плащане на пътни такси

Плащането на пътни такси позволява използването на определена пътища, например достъп до национална магистрални мрежи за определен период от време.

Елекронни винетки вече и в Словения

E-Vignette най-накрая пристигна в Словения, което означава, че всички можем да изстържем стикера от предните стъкла и лесно да платим своите пътни такси онлайн. Чудите се как да получите електронната винетка, колко струва и какъв вид?

Когато наемете кола в Словения, има платени пътища, които най-вероятно ще използвате, докато разглеждате страната. Независимо дали се насочвате от Любляна към бреговата линия или пътувате из страната, ще намерите платени пътища. За да имате достъп до тях, използвате винетен стикер на предния прозорец. Словения вече започна да предлага електронни винетки, което улеснява закупуването им.

Какво е електронна винетка?

E-Vignette е електронната версия на стандартната винетка, която се използва в цяла Европа. Това е нов начин за плащане на пътни такси и платени пътища в Словения за моторни превозни средства с максимално допустимо тегло до 3500 кг. С прости думи, не се различава много от класическата винетка, която идва под формата на стикер. Това означава, че ако закупите електронната винетка онлайн, можете да шофирате по всички пътища в Словения, докато билетът е валиден.

Регистрация на превозното средство

Електронната винетка се регистрира към регистрационния номер на превозното средство. Когато я закупувате, трябва да се уверите, че сте въвели правилния номер на табелата и произхода на превозното средство и изберете правилния клас на таксата за вашата кола. Отговорност на водача е да въведе правилната информация. Ако някоя от информацията е невярна, таксата се счита за неплатена.

Закупуване на винетки

Електронната винетка ще започне на няколко етапа. От декември 2021 г. можете да закупите годишната и полугодишната винетка. Месечните и седмичните електронни винетки ще бъдат достъпни от февруари 2022 г.

Как да получа електронната винетка?
  1. Посетете онлайн магазина
  2. Изберете своя клас на таксата за превозно средство и вид винетка
  3. Приложете своя имейл адрес
  4. Попълнете регистрационния номер на автомобила и изберете началната дата
  5. Направете плащането и получете потвърждение за покупка